ДГ №170 "Пчелица"
Детска градина в град София, район Надежда

Полезни съвети

Думите градят, но и могат да рушат. Затова е важно да не забравяме стойността на добрите думи и да отглеждаме с тях децата си, независимо на каква възраст са.
Това е едно от най-важните наследства, които поколенията трябва да си завещават и предават, за да се съхрани не само човечеството, а и човечността.

Детският и семеен психолог Катрин Крес състави списък от фрази, които всеки може да използва при общуването със своето дете. Авторите на руския сайт Adme публикуват списъка с призив да ги казваме колкото може по-често.

Ето ги.

За да покажете вяра в детето:

"Имам ти доверие."

"Вярвам ти."

"Уважавам твоето решение."

"Това не е лесно, но ти ще успееш."

"Всичко, което правиш, е правилно."

"Добре разбираш."

"Браво, как успя да го направиш?"

"Научи ме и мен как да го правя."

"Ти май можеш по-добре от мен."

"На теб ти се получава много по-добре, отколкото на мен."

...

За да обърнете внимание на усилията и старанието:

"Виждам, че си вложил много труд."

"Ти толкова много си се потрудил над това, затова така хубаво ти се е получило!"

"Получило се е наистина страхотно!"

"Мога да си представя колко време ти е отнело."

"Представям си колко пъти си се опитал, за да стане."

"Колко добре измислено!"

"Делата ти са довели до добър резултат."

...

За да благодарите за времето, прекарано заедно:

"Аз наистина оценявам времето, което прекарахме заедно с теб."

"Очаквам с нетърпение кога ще можем да си играем отново утре."

"С теб е много по-интересно."

"Наистина ми харесва начина, по който си играхме."

"Радвам се, че си у дома."

"С теб е много забавно да се играе."

Източник: https://www.noviteroditeli.bg/da-pogovorim/vsichki-vzrasti/50-frazi-koito-e-vazhno-da-kazvate-na-svoite-deca

 

Как да събудим детето сутрин за градина

 

Сутринта преди детска градина често се превръща в кошмар. Това е стресово както за родителите, така и за детето. Разпространено е детето да отказва да става от леглото, а родителите да нервничат, защото закъсняват за работа. За децата е трудно да стават рано, особено през зимата, когато навън е още тъмно. През зимата потребността от сън е по-голяма заради липсата на достатъчно количество слънчеви лъчи. Състоянието на нервната система влияе на дълбочината и продължителността на съня. Резултатът е възмущения, сълзи и капризи.

Каква е причината за тежкото събуждане сутрин?

Най-вероятно е децата, които капризничат сутрин, просто да не са свикнали да стават толкова рано. Ако преди да тръгнат на детска градина вкъщи се изготви и следва подобен режим като този в градината, то това наистина би направило живота на семейството по-лесен.

Липсата на пълноценен сън също може да провокира сутрешен скандал. Всички деца са различни и потребностите им от почивка не правят изключение. Колкото е по-малко детето, толкова повече часове сън са му необходими за възстановяване на силите. Ако детето отказва да спи през деня, следва то да си ляга един час по-рано вечер.

Достатъчно е да има правилен дневен режим, за да бъдат избегнати преумората и неуравновесеността, за да протича пълноценно развитието на тялото и психиката, да бъдат изработени правилни навици.

Как правилно да подготвим детето за сън?

За спокойно и мирно събуждане сутрин е добре родителите да приучат детето си на дневен режим. Ако детето няма такъв режим още от предучилищна възраст, ако не се научи да е отговорно за приготвянето си за градина, то в училище всичко ще се задълбочи. Не е разумно да се надяваме, че детето ще порасне и ще стане по-организирано.

 • Детето трябва да ляга да спи по едно и също време;
 • Ако е пропуснало дневния сън, то нощният сън трябва да се увеличи с един час;
 • Приятната и успокояваща атмосфера ще направи заспиването по-лесно. Добре е да се избягват ярки светлини и силни шумове, може светлината да е от нощна лампа;
 • Няколко часа преди сън не е препоръчително детето да участва в активни и шумни игри, за да бъдат избегнати превъзбудата и безпокойният сън;
 • Дневният режим трябва да бъде изпълнен с физически и интелектуални упражнения. Умората помага по-добре от всяка приспивна песен;
 • Не е добре да се забавя церемонията по подготовка за сън;
 • Особен ритуал може да успокои и отпусне детето преди сън. Измислете го заедно: може да е миене на зъбите, четене на приказка, къпане, събиране на играчките;
 • Приспете детето с приспивна песен или приказка;
 • Опитайте се да успокоите детето с помощта на отпускащи погалвания и лек масаж;
 • Малките деца лесно заспиват в ръцете на родителите си;
 • При най-сложните случаи може да се приложи къпане непосредствено преди сън във вана с мента и лавандула, известни с успокояващите си свойства;
 • Децата обичат да си лягат с плюшени играчки.

Опитайте да не наказвате детето и да не му се карате преди сън. Ако е разстроено, ще заспива дълго, а сънят ще бъде неспокоен. Отличното настроение и спокойствие е залогът за здрав сън.

Какво е необходимо за пълноценен сън:

 • Свеж въздух в стаята;
 • Вечеря не по-късно от един час преди лягане;
 • Температурен режим в спалнята (около +18 градуса);
 • Платът на пижамата трябва да е естествен, а самата пижама да е свободна;
 • Нощна лампа (може да помогне със заспиването, ако детето се страхува от тъмното);
 • Удобен матрак;
 • Мекота и свежест на спалното бельо.

 

Сутрешното ставане

Правилното събуждане не е по-малко важно от подготовката за сън. Сънят е процес на забавяне на всички системи на тялото, а бодърстването е активният период на живота. Преходът от едното състояние към другото става с времето, което е нужно на мозъка да се включи в работен режим.

Детето трябва да бъде събудено спокойно, меко, без излишно бързане. За събуждането е добре да се използва особен ритуал. Подходящи са прегръдки, целувки, леко гъделичкане, слушане на любими песни. Може да се поговори за сънища, да има вкусна закуска. След това детето ще свикне с хубавото сутрешно събуждане.

Бодрост и енергия за целия ден ще донесе сутрешната гимнастика в леглото. Опитайте се заедно да надувате коремите си при вдишване и да ги гълтате при издишане, може да измислите игра. Полезно е сутрин да се правят протягания, например да се протягат ръцете нагоре, а краката надолу. След такива занятия е добре детето да си почине няколко минути и след това да става.

Добре е да се става малко по-рано, за да се избегне бързането и излишния стрес.

Съществуват три вида биологичен ритъм на организма:

 1. Стават рано и лягат рано;
 2. Стават късно и лягат късно;
 3. Могат да свикнат с всеки дневен режим.

Какво не трябва да се прави по време на ставане?

Не е добре детето да се вдига рязко и шумно, за да не се изплаши. Друго, което може да травмира детската психика са ярката светлина, будилника или високата музика. Не е добре постоянно да се подгонва детето, да се бърза.

Специалистите са единодушни, че е необходим режим. Също така детето се нуждае от грижа и любов от страна на близките хора. Детето, което ходи на детска градина трябва да е уверено в любовта на родителите си, да знае, че мама ще дойде да го вземе.